Györffy Foto Premium

Äntligen är Györffy Foto premium lanserat!!

Premium-filmer, workshops, föreläsningar, presets...

Bli medlem redan idag!

Panelen tonkurva i Lightroom är kanske inte den mest använda panelen. Den är dock grymt kraftfull och du kan styra dina bilder och deras utseende nästan uteslutande med en kurva.

I dagens avsnitt visar jag hur du kan lägga på en ton i bilden. Alltså göra den lite varmare eller kallare tex. Normalt kanske du gör det med Delad toning men glöm inte bort tonkurvan. Fördelen med tonkurvan är att den ger dig större möjligheter. Däri ligger iofs också en del av komplexiteten så klart. Många möjligheter kan leda till många olika lösningar…

Vill du göra det lite lättare för dig så titta lite närmare på mina framkalla presets. Jag har en hel drös med fördefinierade kurvor inkluderat. Bara att välja den som passar din bild bäst.

Gillar du videon eller gyorffyfoto.se i allmänhet så ge filmen en tumme-upp på Youtube samt kommentera gärna inlägget på bloggen! Tack!

Lite fler exempel

Jag lovade lite fler exempel i videon på hur tonkurvor kan användas. Det är ju nämligen så att om du drar kurvan uppåt så får du mer av den färg du har valt. Alltså om jag drar den röda kurvan upp så får jag mer rött. Ok? Men drar jag kurvan neråt så får jag mindre rött och mindre rött ger … Vadå?

För att veta detta måste du ha lite kläm på är följande tabell om motsatsfärger:

Red <–> Cyan
Green <–> Magenta
Blue <–> Yellow

Vad detta innebär är att om du plockar bort rött ur bilden får du cyan. Plockar du bort grönt får du magenta. Plockar du bort blått får du — gult. Osv. Om du lägger till rött får du alltså mindre cyan. Lägger du till grönt eller blått får du mer av dessa färger och alltså då mindre av magenta resp. gult,

Fler klipp på Youtube

Här på Györffy Foto.se ser du bara en lite del av alla filmer jag har spelat in. På Youtube finns fler än 100 filmer om bildredigering och fototips. I skrivandets stund har jag nästan 1200 prenumeranter. Prenumerera även du!

Pin It on Pinterest

Share This
Om SSL-certifikat